Prvič v zgodovini Slovenija na OI tudi s košarkarji

Košarkarji Slovenije so v finalu kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu premagali Litvo s 96:85 in si tako priborili premierni nastop na olimpijskih igrah. Te se bodo v Tokiu začele 23. julija.

Slovenija je v Kaunasu nadigrala vse štiri tekmece. V predtekmovanju je Angolo premagala s 50 točkami razlike, Poljsko pa s 35. V polfinalu je pokleknila Venezuela z 28 točkami zaostanka, v finalu pa še gostitelji, ki prvič po 1992 ne bodo nastopili na olimpijskih igrah.

Prvo ime tekme je bil Luka Dončić s trojnim dvojčkom. Dosegel je 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. Vlatko Čančar je dodal 18 točk, Jaka Blažič 16 in Mike Tobey 13.

Slovenija bo na Japonskem igrala v skupini C skupaj s Španijo, Argentino in Japonsko. Prva tekma jo čaka 26. julija proti Argentini, 29. julija se bo pomerila z domačini, 1. avgusta pa z aktualnimi svetovnimi prvaki.

Četrtfinala, kamor se bosta uvrstili prvi dve ekipi ter dve tretjeuvrščeni iz treh skupin, bodo 3. avgusta, finale oziroma tekma za bron pa 7. avgusta.

Na olimpijskih igrah bo nastopilo le dvanajst reprezentanc. V skupini A so Iran, ZDA, Francija in zmagovalec turnirja v Kanadi (Češka – Grčija), v skupini B pa Avstralija, Nigerija ter zmagovalca turnirjev iz Splita (Nemčija – Brazilija) in Beograda (Srbija – Italija).

Tako Slovenija kot Litva bi si zaslužili mesto v Tokiu, na našo srečo bo tam igrala Slovenija.

V prvem polčasu sta ekipi dosegli po 52 točk in se večino časa izmenjavali v vodstvu. Domači so vodili z 11:7, Slovenija z 28:18.

Luka Dončić je bil že v prvih dvajsetih minutah zgodba zase. V dobrih 16 minutah je dosegel 21 točk (met 9:14) in zbral šest skokov ter pet podaj.

Slovenija je fantastično odprla drugi polčas. S tremi zaporednimi trojkami je povedla z 61:52. Četrta osebna napaka Mika Tobeyja v 26. minuti je dala krila domačim košarkarjem, ki so se približali na 71:69. A zgolj za trenutek, saj je Vlatko Čančar s trojko presekal nalet Litve.

Čančar, naš drugi član moštva iz lige NBA (Denver Nuggets), je poskrbel za navdušenje tudi na začetku zadnje četrtine. S petimi točkami je Slovenijo popeljal v vodstvo 85:69 in z eno nogo na letalo v Azijo.

Naslednjo nogo so slovenski reprezentanti pristavili skupaj z odlično obrambo in izjemno učinkovitostjo v napadu. Angola je prejela 118 točk, Poljska 112, Venezuela 98 in Litva 96.