Dobro je vedeti

Komu je Olimpijski festival namenjen?

Olimpijski festival je namenjen predvsem otrokom in mladim starim od 5. do 17. let (ter njihovim staršem). Seveda pa so oz. ste dobrodošli vsi, ki bi se radi zabavali in uživali v igri.

Komu je Olimpijski festival še posebej namenjen?

Letos si želimo organizatorji še posebej poudariti, da je šport namenjen vsem. Veseli bomo, če boste z otroci prišli tako starši kot tudi dedki in babice. Skozi igro, izzivi, druženjem in zabavo se je najbolj sproščeno in pristno igrati in pri tem jačati vezi med seboj. Naj bo festival dogodek tako za posameznike kot tudi družine.

Kje in kdaj bo potekal letošnji Olimpijski festival?

Olimpijski festival 2023 je zaradi slabega vremena prestavljen na rezervni termin – 7. in 8. oktober, potekal pa bo na Kongresnem trgu in parku Zvezda v Ljubljani (zemljevid lokacije najdete tukaj).

Kako lahko pridem do Kongresnega trga, prizorišča Olimpijskega festivala?

Obstaja več možnosti. Lahko peš, s kolesom, mestnim avtobusom (postaja Drama, kjer vozi veliko mestnih avtobusov) ali vlakom. Lahko pa tudi z avtomobilom, ki ga parkirate na okoliških parkirnih mestih. Najbližji možnosti sta garažna oz. parkirna hiša neposredno na Kongresnem trgu ter makadamsko parkirišče pri Križankah (t.i. parkirišče NUK II), od koder se potem sprehodite do prizorišča (zemljevid poti najdete tukaj).

Katere športe bom na Olimpijskem festivalu lahko preizkusil?

Olimpijski festival bo na enem mestu ponujal skoraj 50 športnih izzivov, v katerih se boste lahko pomerili z vrhunskimi športniki. Med vsemi športnimi panogami, ki jih Olimpijski festival ponuja, bo kar nekaj takšnih, ki so medijsko morda manj izpostavljeni, a zato nič manj zanimivi. Podroben seznam športov (športnih izzivov) najdeš tukaj.

Kaj je pravzaprav Športni izziv?

Športniki so najboljši ambasadorji svojih športnih panog, vzor premišljenosti, odločnosti, pokončnosti, iznajdljivosti, spretnosti, vztrajnosti, poštenega dvoboja in ne le telesne, temveč tudi miselne moči. Prav vsi obiskovalci jih bodo imeli možnost spoznati ter se z njimi pomeriti v športnih izzivih. Torej, športni izziv je merjenje s športniki – nekateri od njih so olimpijci! – v posameznih prvinah športa.

Ali za prisotnost na Olimpijskem festivalu dobim nagrado?

Dobra novica! Tako kot vrhunski športniki, boš za vztrajnost nagrajen tudi ti. Če boš opravil vsaj 25 športnih izzivov prejmeš Foksijev zabavnik ali zapestnico Slovenske olimpijske reprezentance, če jih opraviš 40 pa prejmeš plišasto maskoto Foksija. Kaj praviš? Se splača potrudit?

Z udeležbo na Olimpijskem festivalu lahko sodelujem tudi v nagradnem žrebanju.

Poleg nagrade za vztrajnost lahko sodeluješ tudi v nagradnem žrebanju in osvojiš eno od tridesetih (30) praktičnih nagrad. Kako? Na info točki na prizorišču Olimpijskega festivala oddaj kartonček s svojimi podatki, še prej pa glasuj za tri športne izzive, ki so ti bili najbolj všeč. Pravila in pogoje nagradnega žrebanja »Olimpijski festival 2023« lahko prebereš tukaj.

Se je na Olimpijski festival potrebno prijaviti?

Ne, prijava ni potrebna, zgolj pridi na dogodek, udeležba je brezplačna.

Kaj moram storiti, ko pridem na Olimpijski festival?

Ko prideš na Kongresni trg, se oglasi pri velik tabli “začni tukaj” na sredini parka Zvezda. Tam prejmeš posebno zloženko. Za vsak opravljen izziv boš v zloženko prejel žig. Več izzivov opraviš, več žigov zbereš, hitreje osvojiš nagrado: Foksijev zabavnik ali zapestnico Slovenske olimpijske reprezentance in plišasto maskoto Foksija. Nagrada te čaka na razstavnem prostoru OKS, ki ga prepoznaš po Foksiju.

Kaj se zgodi v primeru slabega vremena?

V primeru slabega vremena bo dogodek odpadel. V kolikor bo do tega prišlo, vas bomo seveda takoj pravočasno obvestili.

Kakšno opremo potrebujem za aktivno udejstvovanje na Olimpijskem festivalu?

Osnovno športno opremo (majico, kratke hlače, po potrebi tudi brisačo in majico za preobleči) ter primerno športno obutev, da boš lahko preizkusil čimveč športov.

Kako je s hrano in pijačo?

Za hrano in pijačo poskrbiš sam.

Kaj se bo na Olimpijskem festivalu še dogajalo?

Spoznali bomo Foksijev ustvarjalni izziv, kjer bo dovolj časa tudi za risanje, barvanje ter ustvarjanje. Prav tako bo animacijska ekipa dajala ritem dogajanju, vsem obiskovalcem ponudila glasbeno popestritev, kratke in zabavne pogovore z znanimi športniki, zanimiv spremljevalni program in predstavitev olimpijskega protokola. Ob koncu sobotnega dogajanja bomo še malo pomigali v obliki fantastične in posebne vodene vadbe za vse prisotne in se ob koncu zazibali v glasbenih ritmih prisotnih maskot. V nedeljo bomo lahko uživali v pravi zanimivi, interaktivni gledališki predstavi Foksi in olimpijski zaklad, ob koncu dogajanja pa bomo vse prijavljene na Foksijevo nagradno žrebanje in njihove podatke varno prenesli na sedež Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez, kjer bomo v ponedeljek, 9. oktobra, ob 10. uri izvedli žrebanje zanimivih in praktičnih nagrad. Pridi in sodeluj tudi ti. Vse informacije dobiš v Foksijevem šotoru.

Nisem športni navdušenec, a bi vseeno prišel …

Športni program zagotovo ni edini razlog za obisk festivala, saj bo zraven še cel kup aktivnosti in zanimiv spremljevalni program, ki bo poskrbel, da tudi tistim, ki niste največji športni navdušenci, na Kongresnem trgu vsekakor ne bo dolgčas.