Dobro je vedeti

Komu je Olimpijski festival namenjen?

Olimpijski festival je namenjen predvsem otrokom in mladim starim od 5. do 17. let (ter njihovim staršem). Seveda pa so oz. ste dobrodošli vsi, ki bi se radi zabavali in uživali v igri.

Komu je Olimpijski festival še posebej namenjen?

Letos si želimo organizatorji še posebej poudariti, da je šport namenjen vsem. Zato bo nedelja namenjena družinam – vsi, ki pridete z babico in dedkom, boste sodelovali v posebni nagradni igri.

Kje in kdaj bo potekal letošnji Olimpijski festival?

Olimpijski festival 2022 bo potekal 24. in 25. septembra na Kongresnem trgu in parku Zvezda v Ljubljani (zemljevid lokacije najdete tukaj).

Kako lahko pridem do Kongresnega trga, prizorišča Olimpijskega festivala?

Obstaja več možnosti. Lahko peš, s kolesom, mestnim avtobusom (postaja Drama, kjer vozi veliko mestnih avtobusov) ali vlakom. Lahko pa tudi z avtomobilom, ki ga parkirate na okoliških parkirnih mestih. Najbližji možnosti sta garažna oz. parkirna hiša neposredno na Kongresnem trgu ter makadamsko parkirišče pri Križankah (t.i. parkirišče NUK II), od koder se potem sprehodite do prizorišča (zemljevid poti najdete tukaj).

Katere športe bom na Olimpijskem festivalu lahko preizkusil?

Olimpijski festival bo na enem mestu ponujal skoraj 40 športnih izzivov, v katerih se boste lahko pomerili z vrhunskimi športniki. Med vsemi športnimi panogami, ki jih Olimpijski festival ponuja, bo kar nekaj takšnih, ki so medijsko morda manj izpostavljeni, a zato nič manj zanimivi. Podroben seznam športov (športnih izzivov) najdeš tukaj.

Kaj je pravzaprav Športni izziv?

Športniki so najboljši ambasadorji svojih športnih panog, vzor premišljenosti, odločnosti, pokončnosti, iznajdljivosti, spretnosti, vztrajnosti, poštenega dvoboja in ne le telesne, temveč tudi miselne moči. Prav vsi obiskovalci jih bodo imeli možnost spoznati ter se z njimi pomeriti v športnih izzivih. Torej, športni izziv je merjenje s športniki – nekateri od njih so olimpijci! – v posameznih prvinah športa.

Ali za prisotnost na Olimpijskem festivalu dobim nagrado?

Dobra novica! Tako kot vrhunski športniki, boš za vztrajnost nagrajen tudi ti. Če boš opravil vsaj 20 športnih izzivov prejmeš diplomo, če jih opraviš 30, prejmeš knjigo Foksi in športni duh. Kaj praviš? Se splača potrudit?

Se je na Olimpijski festival potrebno prijaviti?

Ne, prijava ni potrebna, zgolj pridi na dogodek, udeležba je brezplačna.

Kaj moram storiti, ko pridem na Olimpijski festival?

Ko prideš na Kongresni trg, se oglasi pri velik tabli “začni tukaj” na sredini Parka zvezda. Tam prejmeš posebno zloženko. Za vsak opravljen izziv boš v zloženko prejel žig. Več izzivov opraviš, več žigov zbereš, hitreje osvojiš nagrado: Foksijevo diplomo in knjigo Foksijev športni duh. Nagrada te čaka na razstavnem prostoru OKS, ki ga prepoznaš po Foksiju.

Kaj se zgodi v primeru slabega vremena?

V primeru slabega vremena bo prireditev prestavljena na nov termin – 8. in 9. oktober 2022. O vsem skupaj boste seveda pravočasno obveščeni.

Kakšno opremo potrebujem za aktivno udejstvovanje na Olimpijskem festivalu?

Osnovno športno opremo (majico, kratke hlače, po potrebi tudi brisačo in majico za preobleči) ter primerno športno obutev, da boš lahko preizkusil čimveč športov.

Kako je s hrano in pijačo?

Za hrano in pijačo poskrbiš sam.

Kaj se bo na Olimpijskem festivalu še dogajalo?

Spoznali bomo Foksijevo deželo, kjer bo dovolj časa tudi za risanje, barvanje ter ustvarjanje. Prav tako bo animacijska ekipa dajala ritem dogajanju, vsem obiskovalcem ponudila glasbeno popestritev, kratke in zabavne pogovore z znanimi športniki, zanimiv spremljevalni program in predstavitev olimpijskega protokola. Ob koncu sobotnega dogajanja pa bomo vse prijavljene na Foksijevo nagradno žrebanje in njihove podatke varno prenesli na sedež Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez, kjer bomo v ponedeljek, 26. septembra, ob 10. uri izvedli žrebanje zanimivih in praktičnih nagrad. Pridi in sodeluj tudi ti. Vse informacije dobiš v Foksijevem šotoru.

Nisem športni navdušenec, a bi vseeno prišel …

Športni program zagotovo ni edini razlog za obisk festivala, saj bo zraven še cel kup aktivnosti in zanimiv spremljevalni program, ki bo poskrbel, da tudi tistim, ki niste največji športni navdušenci, na Kongresnem trgu vsekakor ne bo dolgčas.