Športni izzivi

Atletika

Izziv otroške atletike je prilagojen razvojni stopnji otrok in primeren za vsakega otroka. Skozi vadbo teka, metov in skokov razvijamo osnovne gibalne spretnosti. Vsebina programa pozitivno vpliva na socializacijo, krepitev ekipnega duha, sodelovanja in sprejemanja drugačnosti. Preizkusi se v izzivu atletskega tekmovanja, kjer je cilj, da po svojih najboljših močeh izvedeš vse discipline otroške atletike.

Fitnes

Fitnes, skupinska vadba in pilates so vedno bolj priljubljene oblike telesne vadbe. V okviru športnega izziva boste spoznali nekaj oblik vadbe za vsakdanjo rabo.

Ameriški nogomet

Športna panoga rugby, jajčasta žoga, zanimiva in zelo aktivna igra telesa na telo so le naketeri elementi, ki jih lahko primerjamo z ameriškim nogometom, panogo, ki je vedno bolj prisotna tudi v evropskem prostoru. Izhaja namreč iz Združenih držav Amerike in Kanade. Preizkusi se v osnovnih elementih ameriškega nogometa … in stoj trdno na nogah …

Bob in skeleton

Bob in skeleton zveza Slovenije ponuja zanimivo izkušnjo s področja, ki nam Slovencem ravno ni najbolj blizu gre pa za šport poln adrenalina in napetosti. Pravi športniki so fizično pripravljeni na najvišjem možnem nivoju, saj sta eksplozivnost in v moč v mišicah med najbolj pomembnimi elementi za vrhunski rezultat. Preizkusi se v delčku treninga vrhunskega tekmovalca v bobu ali skeletonu.

Kotalkanje

Kotalkanje je z vidika športnih panog precej podobno drsanju na ledu, osnovna razlika izhaja v osnovni opremi kotalke/drsalke in podlagi za izvajanje načrtovanih elementov. Je prava umetnostna veščina s prav tako zahtevnimi piruetami in obrati kot jih poznamo pri drsanju. Preizkusi svoje ravnotežje na betonski podlagi.

Gimnastika

V izzivu Gimnastične zveze Slovenije lahko izvajaš in spoznavaš osnove ritmične gimnastike. Seznanil/a se boš z osnovnimi telesnimi položaji ter obvladovanjem ritmičnega traku, kolebnice in obroča. Na Kongresnem trgu se lahko v skokih čez kolebnico pomeriš z Aleksandro Podgoršek in Ajo Jerman Bukovec.

Curling

Curling se sicer igra na ledu, tokrat pa lahko svojo natančnost preizkusiš na posebni zunanji stezi. S pomočjo reprezentantov se nauči pravilnega podajanja curling kamnov, pometanja in seveda pravil te taktične igre, ki se imenuje tudi šah na ledu. Tekom izziva boš ugotovil/a, da za curling niso potrebni le dobro ravnotežje, natančnost in moč pri pometanju, temveč tudi koncentracija, vzdržljivost (tekme trajajo tudi 3 ure) in športni duh, ki se imenuje “curling spirit”.

Športno plezanje

Na plezalnem stolpu vstopi v vabljivi svet oprimkov in okusi športno plezanje. Z gibanjem v navpičnici razvijaš občutek za ravnotežje in koordinacijo telesa, krepiš spomin ter izboljšuješ vzdržljivost, gibljivost, telesno moč in koncentracijo. Trenerji športnega plezanja skrbijo za ustrezno opremo in varovanje. Obeta se igrivo, zabavno in varno doživetje, po katerem boš želel še, saj je ljubezen do plezanja kot zvestega življenjskega družabnika zelo nalezljiva. Si drzneš preplezati športnoplezalno smer kot člani mladinske reprezentance Slovenije v športnem plezanju?

Cheerleading

Cheerleading boste najlažje prepoznali po atraktivnih dvigih, metih in piramidah ter najbolj značilnem spodbujanju publike s tablami in megafoni, cheer ples pa sigurno poznate po njegovi posebnosti – uporabi cofov in po izvajanju atraktivnih elementov. Na stojnici Cheerleading zveze Slovenije se boste letos lahko preizkusili v cheerleadingu, kjer boste lahko poskusili izvesti dvig v vlogi baze ali letalke.

Olimpijsko dviganje uteži

Nauči se tehnike dviganja uteži ter se pomeri v izzivu. Vsak, ki nad glavo dvigne 50 kilogramov, za darilo prejme majico. Na Kongresnem trgu so prisotni predstavniki različnih klubov, ki so na voljo za dajanje informacij obiskovalcem in zainteresiranim ter Nastasja Štesl (najboljša ženska tekmovalka v Sloveniji, udeleženka več Evropskih prvenstev, Sredozemskih iger 2018, Svetovnih prvenstev za študente in državna rekorderka).

Šah

Preizkusite se v simultanki, tj. igri šahista, ki igra proti več nasprotnikom hkrati. Ali ga lahko premagate? Igrali boste lahko tudi na velikem vrtnem šahu ob sodelovanju šahistov – tekmovalcev.

Rokomet

Maskoti RZS ROKO in META te vabita da osvojiš izziv! Igri mini rokometa z rokometašicami in rokometaši mlajših reprezentanc se pridruži tudi ti. Premagaj poligon in z rokometnim strelom zadeni cilj ter osvoji izziv.

Namizni tenis

Spoznajte osnovne prvine igranja namiznega tenisa in svojo igro preizkusite v dvobojih s profesionalnimi slovenskimi igralci. Pridružili se vam bodo tudi člani namiznoteniške reprezentance invalidov, s katerimi boste spoznali še specifke igre na invalidskih vozičkih.

Golf

Pod nadzorom učiteljev golfa preizkusi osnovne elemente golfa in se pomeri v udarjanju posebne golf žogice z razdalje petih metrov v postavljeno tarčo s krogi. Cilj izziva je zadeti sredino tarče ter doseči čim več točk. Za najmlajše obiskovalce je na voljo tudi posebna, otroška golf oprema.

Košarka

Izziv igrive košarke je namenjen tako dečkom kot deklicam, igra odraslih pa je prirejena potrebam in značilnostim otrok. Načelo igre je razmeroma preprosto: otroci naj igrajo košarko, ki ustreza stopnji njihovega telesnega in duševnega razvoja. Igro odraslih jim zato prilagodimo. Namen igrive košarke je torej, da otroci različnih stopenj znanja in sposobnosti uživajo in se zabavajo. Tako bodo lahko pozitivne izkušnje nadgradili tudi v “veliki” košarki.

Odbojka

Na izzivu odbojkarske zveze lahko na odbojkarskem igrišču preizkusiš, kako težko je pravzaprav »krotiti« odbojkarsko žogo. Spopadi se z odbojkarskim poligonom in ga premagaj s svojo spretnostjo in iznajdljivostjo. V športnem izzivu poizkusi petkrat zaporedoma z zgornjim odbojem, nad glavo, odbiti žogo. Nato povadi še spodnji odboj in žogo odbij še trikrat. Na odbojkarskem igrišču se ti bodo pridružili slovenski odbojkarice in odbojkarji, ki ti bodo pomagali premagati poligon, z veseljem pa bodo odgovorili na različna vprašanja in ti podelili kakšen avtogram.

Nogomet

Preizkusi kako spreten si z nogometno žogo in zadeni pravi nogometni zadetek. Otrok steče preko koordinacijske lestve, iz klobučka prevzame žogo, jo vodi okoli visokih podstavkov in se ustavi pri dveh klobučkih od koder poizkuša zadeti nogometna vrata tako, da ne podre treh visokih podstavkov. Za mlajše predstavnike je dovolj, da žoga konča v mreži tudi v primeru, da je vmes zadel in podrl visoke podstavke.

Kajak

Kajakaška zveza Slovenije bo na Kongresnem trgu postavila ogromen bazen, v katerem bodo lahko otroci, pod vodstvom izkušenih učiteljev, zaveslali v čisto pravih kajakih ali na supih. Kakšen nasvet pa bodo dobili tudi od Špele Ponomarenko Janić, ki nas bo obiskala v soboto.

Triatlon

Triatlonski poligon – simulacija triatlona
1.PLAVANJE – plavalni poligon, ki ga vadeči opravijo leže na rolki
2.KOLO – s kolesom opravijo poligon ter se odpeljejo do druge menjalne črte, kjer pred črto skočijo s kolesa in ga potiskajo do svojega prostora v menjalnem prostoru
3.TEK – preteči morajo okoli vseh postavljenih stožcev ter prečkati ciljno črto

Karate

Treniranje karateja v odraščajočem obdobju razvija sposobnost orientacije v prostoru, občutek ravnotežja, moč telesa, bistrost duha, koncentracijo in preciznost. Zahvaljujoč vestnemu treniranju se razvijejo pomembne karakteristike osebnosti kot so odločnost, marljivost in samokontrola. Na Olimpijskem festival bodo karate na zanimiv in pravilen način predstavili najboljši slovenski tekmovalci iz mladinskih vrst.

Lokostrelstvo

Seznani se z osnovami streljanja z lokom v tarčo na krajši razdalji (3-5 m) ter si oglej krajše filme z lokostrelsko vsebino. V športnem izzivu se preizkusi z najboljšimi slovenskimi lokostrelci in trikrat zaporedoma čim bolje zadeni v barvito lokostrelsko tarčo.

Drsanje

Preizkusi se v izvajanju piruet, ki predstavljajo enega glavnih elementov umetnostnega drsanja. Za konec te naučimo še elegantnega poklona, s katerim umetnostni drsalci zaključijo vse svoje programske točke na ledu.

Judo

Judo kluba Polyteam iz Črnuč, ki izvaja vadbe tudi v OŠ Franc Rozman Stane v Šentvidu, in Sokol Ljubljana iz Zelene jame na Kongresnem trgu zastopata Judo zvezo Slovenije. Prav tako se nam bo pridružil še Judo klub Olimpija, ki izvaja vadbo v Hali Tivoli. V izzivu za otroke in njihove starše seznanjata z olimpijsko borilno veščino – judo. Strokovni sodelavci Judo klubov Polyteam in Sokol Ljubljana na igriv, zabaven in zanimiv način prikazujejo načela in osnove juda, kako potekajo treningi juda in kot zanimivost tudi kakšno izmed borb. V športnem izzivu se preizkusi z vrhunskim judoistom ali judoistko. Pri izzivu se judoist postavi v položaj “želva”, obiskovalci pa ga poskušajo obrniti ali prevrniti. Potrebno je nekaj spretnosti, znanja in iznajdljivost udeležencev.

Kolesarstvo

Družabno dogajanje sestavljajo različni animacijski programi, atraktivno tekmovanje za najboljše kolesarje ter testiranja koles in kolesarske opreme. Koncept mobilne kolesarske šole je namenjen promociji varne vožnje s kolesi, ter športnega, zdravega in zabavnega načina preživljanja prostega časa na kolesarskem poligonu. Kolesarski poligon je sestavljen iz grbin in zavojev, ki omogoča kolesarjem vožnjo brez ali z zelo malo uporabe pritiskanja na pedala. Za to je potrebno osvojiti ustrezno tehniko vožnje s kolesom, ki pa ni zahtevna. Zadeva postane zanimivejša, ko sta na progi dva ali trije kolesarji, ki tekmujejo v vožnji na čas ali na dohitevanje.

Alpsko smučanje

Osnove alpskega smučanja tudi na suhem! Prikaz rolanja otrok in mladine z uporabo sodobnih didaktičnih pripomočkov (poligoni, talne oznake, ostali rekviziti). Vadba v manjših homogenih skupinah, prilagojena glede na starost in predznanje otrok in mladine, kar omogoča najhitrejše napredovanje. Namen prikaza: Učenje osnov in zahtevnejših prvin rolanja, razvoj ravnotežja, prilagajanje na hitrost, seznanjanje s pravilno uporabo zaščitne opreme, seznanjanje z varnim načinom rolanja skozi postavitev, postaviti temelje za lažji prehod na smuči v prihajajoči zimi.

Deskanje na snegu

Snowboard Team Slovenija (Odbor za deskanje na snegu) deluje pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Na Kongresnem trgu Snowboard Team Slovenia predstavlja Burton Riglet park, poseben poligon za otroke od 2 do 6 leta starosti. Poligon je namenjen predstavitvi deskanja kot športa, v športnem izzivu pa se lahko naučiš tudi prvih korakov na deski, ter dobiš vse informacije v zvezi z možnostmi obiskovanja šole deskanja na snegu v tvoji bližini ali o poteku treningov tekmovalnih vrst.

Balinanje

Vrhunski balinarji igrajo z železnimi kroglami, za izziv mladim obiskovalcem pa smo pripravili simulacijo treninga zbijanja z mehkimi kroglami. Poskusite zadeti na primerni oddaljenosti postavljeni cilj, za uspešno opravljen izziv se šteje vsaj en zadetek iz treh poizkusov! Na Kongresni trg pridejo najboljši slovenski balinarji, ki bodo pokazali, zakaj je balinanje tako atraktivno.”

Hokej na ledu

Ženski hokej na ledu, ki se je v Sloveniji začel razvijati šele v času po osamosvojitvi, trenutno temelji na treh slovenskih klubih, ki imajo tudi ženske selekcije – HDK Maribor, HK SŽ Olimpija in HK Triglav Kranj, medtem ko v drugih klubih dekleta trenirajo in igrajo skupaj s fanti. Ženska reprezentančna zgodba se je začela pisati leta 2001, ko so risinje prvič nastopile na svetovnem prvenstvu pod okriljem Mednarodne hokejske zveze (IIHF); leta 2019 so se drugič v svoji zgodovini z zmago na svetovnem prvenstvu uvrstile v tretji kakovostni razred, kar predstavlja največji uspeh slovenskega ženskega hokeja v zadnjih petnajstih letih.

Šport invalidov

Parakolesarstvo je paraolimpijski šport, s katerim se lahko ukvarjajo športniki najrazličnejših vrst invalidnosti. Glede na svoje sposobnosti kolesarji vozijo običajno cestno kolo, ročno kolo, tricikel ali tandem.

Migimigi izziv

Migimigi igrišče s šestimi izzivi je namenjen otrokom, tako malim, kot tistim malo
večjim. Je pravi igralni poligon, ki navdušuje otroke.
Skozi različne izzive se otroci preizkusijo v svojih spretnostih in gibalnih
sposobnostih ter se ob tem zabavajo. Sodelujejo lahko v raznolikih izzivih, ki so
prilagojeni prav njim: v bowlingu, ristancu, mini golfu, gradnji stolpa, zbijanju tarč
in prevalih. Lahko opravijo en izziv, dva ali vse.

Foksijeva dežela

Živijo, sem lisjak Foksi! Prihajam s Koroške in imam rad šport.
Še posebej pa si želim, da me pobarvaš in sodeluješ pri ustvarjanju velikega panoja, ki te čaka v Foksijevi deželi. Pridi in pomagaj, da zberimo 1000 nalepk. ALPSKO mleko namreč podarja 3.000 EUR Fundaciji za športnike, ki pomaga socialno šibkim, da lahko živijo svoje športne sanje.
Pomagaj tudi ti! Pobarvaj nalepko s Foksijem. Vsaka šteje 3 EUR.
Ustvarjaj za dober namen.

Atlantis, vodno mesto

V antiki je bilo znanje plavanja kulturna vrednota, saj so stari Grki menili, da mora človek znati brati, pisati in plavati. Znanje plavanja je pomembno predvsem zaradi varnega gibanja v vodi, včasih pa lahko pomagamo tudi drugim. Izberi si eno od tehnik plavanja in jo intenzivno prikazuj 10 sekund. Nato poberi reševalni obroč in zadeni stožec ter ga previdno privleci k sebi ter tako opravi izziv.

SKB izziv z Marušo Mišmaš

Si kdaj razmišljal, da bi se pomeril z najboljšimi? Da bi jih celo prehitel ali pa vsaj
poskusil? Pomeri se v teku za kratko razdaljo, izmeri svoj čas in preveri kako hiter si. Svoj
rezultat lahko primerjaš z državno rekorderko v teku čez zapreke na 3.000m, vrhunsko
športnico Marušo Mišmaš.

Žongliranje

Čupakabra, žonglerska in ognjena skupina ustvarja na področju cirkusa. Skozi prizmo cirkusa opazuje svet in z gibom pripoveduje zgodbe. V atraktivnih točkah meša žongliranje in humor v koktajl čustev in smeha. Predstave so žive, zato vedno drugačne, tako kot vsak od nas, ki iščemo ravnotežje življenja. Vsi smo akrobati in cel svet je cirkus. Čupakabra vam to pokaže.

Baseball

Glavni elementi baseballa in softballa so vrži, odbij, teči, ujemi, oprema pa obsega rokavico, žogico in kij. V današnjem izzivu se lahko preizkusite v odbijanju, ki je ključno za pridobivanje točk v obeh športih.