Športni izzivi

Curling

Curling se sicer igra na ledu, tokrat pa lahko svojo natančnost preizkusiš na posebni zunanji stezi. S pomočjo reprezentantov se nauči pravilnega podajanja curling kamnov, pometanja in seveda pravil te taktične igre, ki se imenuje tudi šah na ledu. Tekom izziva boš ugotovil/a, da za curling niso potrebni le dobro ravnotežje, natančnost in moč pri pometanju, temveč tudi koncentracija, vzdržljivost (tekme trajajo tudi 3 ure) in športni duh, ki se imenuje “curling spirit”.

Alpsko smučanje – veleslalom

Tina Maza je v velelslalomu na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila zlato olimpijsko kolajno. Preiskusi se v tej tehnični disciplini alpkega smučanja tudi ti.

Alpsko smučanje – smuk

Si želite za trenutek postati Ilka Štuhec? Tako hitro kot najhitrejša smukačica na svetu zagotovo ne bo šlo, lahko pa boste izmerili svojo največjo hitrost na krajšem poligonu smuka. Morda pa boste ravno vi najhitrejši smučak Olimpijskega festivala Pjongčang 2018?

Sankanje

V vsakem izmed predstavljenih izzivov na Rogli sodeluje aktiven tekmovalec sankaške zveze, med katerimi sta tudi dvakratni udeleženec zimskih olimpijskih iger v Torinu in Vancouvru, Domen Pociecha in tekmovalka svetovnega pokala na naravnih progah, Petra Dragičević.

Biatlon

S pomočjo simulacije računalniškega sistema streljaj z lasersko puško. Da bo roka manj mirna, pred streljanjem naredi deset počepov. Na strelišču boš vsaj malo zadihan, tako kot so biatlonci po smučarskem teku. V simulaciji biatlona poizkusi premagati vrhunske športnike, ki streljajo z dodatnimi obremenitvami.

Odbojka na snegu

Si se že preiskusil v odbojki na snegu? Na Olimpijskem festivalu Pjongčang 2018 imaš priložnost, da na posebnem sneženem igrišču poskusiš različne odbojkarske naloge, primerne za najmlajše in nekoliko starejše otroke. Gre za zabavne vaje, ki temeljijo na odbojkarskih prvinah, zgornjemu in spodnjemu odboju ter servisu, in pri katerih otroci lahko pokažejo svojo spretnost in iznajdljivost. Odbojko lahko igramo kjerkoli, v dvoranah, na plažah, travnikih in celo na snegu, igrajo pa jo lahko tako dekleta kot fantje in celo mešane ekipe. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da gre za preprosto igro, odbojkarske žoge ni tako lahko obdržati v zraku. A tebi bo morda uspelo.

Hokej na snegu

Slovenski hokejisti bodo na olimpijskih igrah seeda igrali na ledeni podlagi, ti pa lahko na snegu preiskusiš kako spreten si v strelu na gol. Vodi žogico med stožci in zadani mini gol.

Deskanje na snegu

Želiš postati Žan Košir? Morda Tim Kevin Ravnjak?

Medtem, ko se bosta naša olimpijca borila za vrhunske dosežke na olimpijskih igrah, se lahko tudi ti naučiš prvih korakov na deski, ter dobiš vse informacije v zvezi z možnostmi obiskovanja šole deskanja na snegu v tvoji bližini ali o poteku treningov tekmovalnih vrst.

Drsanje

Na Olimpijskem festivalu se boš lahko poiskusil tudi v drsanju na ledu. Ne skrbi, za drsalke bodo poskrbeli organizatorji. Lahko se malo zadrsaš, tisti bolj spretni pa se preiskusite celo v lastovki ali celo pirueti. Te že kaj srbijo pete?

Kolesarjenje po snegu

Te zanima kako spreten si lahko po snegu s kolesom? Poznaš kolesa z debelimi gumami? Pridi in dobil boš odgovore na to »Kako pravilno zaviram?« »Kje in kako lahko skačem s kolesom?« »Kaj lahko in česa ne smem početi na kolesu?« Koncept mobilne kolesarske šole je namenjen promociji varne vožnje s kolesi ter športnega, zdravega in zabavnega preživljanja prostega časa na kolesu.

Tek na smučeh

Na športnem izzivu »tek na smučeh« ste dobrodošli vsi – tekači začetniki kot tisti že bolj izkušeni. Izkoristite pozitivne učinke te visoko intenzivne vadbe in poskrbite za odlično telesno pripravljenost ter dobro počutje. Ne le, da vam bodo po teku na smučeh hvaležne vse mišice telesa, temveč boste zaradi gibanja v prečudoviti naravi polni sveže energije in moči.

Smučarski skoki

Si od nekdaj želel poleteti kot slovenski orli. Kar nekaj trdega treninga je potrebnega, da se poiskusiš v smučarskih poletih. Na Olimpijskem festivalu pa ti je na voljo manjša skakalnica. Pridi in izmeri svojo skakalno tehniko.

Skijoring

Si že slišal za skijoring? To je vleka smučarjev s konji! Konja usmerja izkušen jahač, ki dobro obvlada uravnoteženo jahanje. Uravnoteženo jahanje je prijazno in varno tako za konje kot jahača. Jahač vodi smer smučanja in hitrost vleke. Vleka smučarja s konjem se začne počasi, da se smučar navadi in dobi občutek, nato pa se tempo, na željo smučarja, lahko tudi pospeši. V ta namen je pripravljena urejena proga. Vleka smučarja s konjem jevarna in enostavna. Poskusi jo lahko vsak, ki obvlada osnovne zavoje in smučanje v plugu. Smučar za Skijoring potrebuje le svojo smučarsko opremo s smučmi.

En dan Olimpijskega festivala bo na voljo skijorin, vleka smučarja s konji, en va dan pa bo na voljo vleka smučarja s psmi.

Bob in Skeleton

Ko drvi bob po ledeni stezi, so refleksi vse. Športniki se zanašajo na pravilne reakcije v stotinkah sekunde, da kar najbolje izpeljejo ostre zavoje, medtem ko nanje pritiskajo velike sile. Majhni popravki med vožnjo odločajo o delčkih sekunde, ki pa pomenijo ogromno na cilju. Najhitrejša izmerjena hitrost 143 km/h pove, zakaj se vožnja z bobom imenuje FORMULA ENA NA LEDU.

Skeleton se je kljub svoji atraktivnosti na olimpijskih igrah do sedaj pojavil šele štirikrat; olimpijski status si je pridobil leta 1928 in 1948, naslednjič pa se je kot olimpijska disciplina pojavil šele 2002 v Salt Lake City-u. Športnik se spusti po ledeni stezi na nizkih, aerodinamičnih saneh z dvema dolgima jeklenima drsalkama – skeletonu. Bi si upal?

Na Olimpijskem festivalu Pjongčang 2018 ne bomo drveli z bobom ali skeletonom, se boste pa lahko slikali v bobu slovenske bobb reprezentance in na pravem tekmovalnem skeletonu.

Slackline

Slackline resda ni olimpijski šport, sta pa ravnotežje in adrenalin zvesta spremljevalca športnih izzivov.
Bi se tudi ti pomeril v ravnotežju? Hoja po gurtni ali slacklining je športna aktivnost izboljševanja ravnotežja na zabaven način. Naučiti se ni težko, je zabavno in zelo koristno.
Na prvi pogled je podobno hoji po vrvi. Zares pa je hoja po gurtni dinamična in poskakujoča, saj je za razliko od toge vrvi, najlonska gurtna raztegljiva in deluje kot dolg ozek trampolin.