Športni izzivi

Brošuro z rekordnimi 43 letošnjimi športnimi izzivi si lahko ogledate TUKAJ.

Atletika

Izziv otroške atletike je prilagojen razvojni stopnji otrok in primeren za vsakega otroka. Skozi vadbo teka, metov in skokov razvijamo osnovne gibalne spretnosti. Vsebina programa pozitivno vpliva na socializacijo, krepitev ekipnega duha, sodelovanja in sprejemanja drugačnosti. Prikazan izziv je ekipno sodelovanje, kjer dosežek vsakega člana šteje h končnemu rezultatu ekipe.

Na Kongresnem trgu se bomo družili z Žanom Rudolfom in Luko Janežičem ter Marušo Mišmaš.

Gimnastika

V izzivu Gimnastične zveze Slovenije lahko izvajaš osnovne skoke z male prožne ponjave in spoznavaš osnove talne akrobatike, kjer se boš seznanil/a z osnovnimi telesnimi položaji ter obvladovanjem telesa tako v zraku kot na tleh.

Na Kongresnem trgu si se lahko v hoji po rokah pomeril z Alenom Dimicem.

Badminton

Poskusi igrati badminton. Izkušeni vaditelji in trenerji badmintona ti bodo pokazali osnovne tehnične elemente tega športa. Pomeriš pa se lahko v ciljanju tarče, kjer z razdalje 2 metrov poskušaš zadeti luknje v tarči, ki štejejo različno število točk. S petimi poskusi ciljanja je izziv doseči čim večji seštevek točk. Za najmlajše obiskovalce bodo na razpolago tudi prilagojeni krajši loparji.

Curling

Curling se sicer igra na ledu, tokrat pa lahko svojo natančnost preizkusiš na posebni zunanji stezi. S pomočjo reprezentantov se nauči pravilnega podajanja curling kamnov, pometanja in seveda pravil te taktične igre, ki se imenuje tudi šah na ledu. Tekom izziva boš ugotovil/a, da za curling niso potrebni le dobro ravnotežje, natančnost in moč pri pometanju, temveč tudi koncentracija, vzdržljivost (tekme trajajo tudi 3 ure) in športni duh, ki se imenuje “curling spirit”.

Športno plezanje

Na plezalnem stolpu vstopi v vabljivi svet oprimkov in okusi športno plezanje. Z gibanjem v navpičnici razvijaš občutek za ravnotežje in koordinacijo telesa, krepiš spomin ter izboljšuješ vzdržljivost, gibljivost, telesno moč in koncentracijo. Trenerji športnega plezanja skrbijo za ustrezno opremo in varovanje. Obeta se igrivo, zabavno in varno doživetje, po katerem boš želel še, saj je ljubezen do plezanja kot zvestega življenjskega družabnika zelo nalezljiva. Si drzneš preplezati športnoplezalno smer kot člani mladinske reprezentance Slovenije v športnem plezanju?

Cheerleading

Cheerleading boste najlažje prepoznali po atraktivnih dvigih, metih in piramidah ter najbolj značilnem spodbujanju publike s tablami in megafoni, cheer ples pa sigurno poznate po njegovi posebnosti – uporabi cofov in po izvajanju atraktivnih elementov. Na stojnici Cheerleading zveze Slovenije se boste letos lahko preizkusili v cheerleadingu, kjer boste lahko poskusili izvesti dvig v vlogi baze ali letalke. V cheer plesu se boste lahko naučiš kakšnega od elementov in preizkusiš kako dober si v uporabi cofov.

Olimpijsko dviganje uteži

Nauči se tehnike dviganja uteži ter se pomeri v izzivu. Vsak, ki nad glavo dvigne 50 kilogramov, za darilo prejme majico. Na Kongresnem trgu so prisotni predstavniki različnih klubov, ki so na voljo za informacije obiskovalcem in zainteresiranim ter Juš Rožnik Novak, udeleženec večih mednarodnih tekmovanj: evropsko prvenstvo za kadete do 17 let, evropsko prvenstvo za mladince do 20 let, svetovno prvenstvo za mladince.

Sankanje

V vsakem izmed predstavljenih izzivov na Kongresnem trgu sodeluje aktiven tekmovalec sankaške zveze, med katerimi sta tudi dvakratni udeleženec zimskih olimpijskih iger v Torinu in Vancouvru, Domen Pociecha in tekmovalka svetovnega pokala na naravnih progah, Petra Dragičević.

Streljanje

S pomočjo simulacije računalniškega sistema Scatt streljaj z zračno puško in pištolo. Pri simulaciji sta uporabljeni tekmovalna zračna puška in tekmovalna zračna pištola, kamor so nameščeni senzorji s katerimi meriš v tarčo na razdalji 5m. Oddaš lahko po več (praznih) strelov, vrednost vsakega sproženega strela pa preveriš na monitorju. V Scatt simulaciji streljanja poizkusi premagati naše vrhunske strelce, ki streljajo z dodatnimi obremenitvami.

Rokomet

Igri mini rokometa z rokometnimi klubi iz Ljubljane in okolice, katerim se pridružujejo rokometni olimpijci Blaž Janc, Miha Zarabec, Urban Lesjak in Vid Poteko, se pridruži tudi ti. Z rokometnim strelom zadani cilj in osvoji izziv.

Namizni tenis

Spoznajte osnovne prvine igranja namiznega tenisa in svojo igro preizkusite v dvobojih s profesionalnimi slovenskimi igralci. Pridružili se vam bodo tudi člani namiznoteniške reprezentance invalidov, s katerimi boste spoznali še specifke igre na invalidskih vozičkih.

Namizni tenis na invalidskem vozičku

Spoznajte osnovne prvine igranja namiznega tenisa in svojo igro preizkusite v dvobojih s profesionalnimi slovenskimi igralci. Pridružili se vam bodo tudi športniki invalidi, s katerimi boste spoznali še specifke igre na invalidskih vozičkih.

Golf

Pod nadzorom učiteljev golfa preizkusi osnovne elemente golfa in se pomeri v udarjanju posebne golf žogice z razdalje petih metrov v postavljeno tarčo s krogi. Cilj izziva je zadeti sredino tarče ter doseči čim več točk. Za najmlajše obiskovalce je na voljo tudi posebna, otroška golf oprema.

Squash

Primi lopar in se preizkusi v najbolj zdravem športu po raziskavi revije Forbes. Spoznaj dinamično igro z loparjem ter se pomeri z večkratnim državnim prvakom Martinom Mošnikom. Na posebnem napihljivem igrišču boste spoznali atraktivno in dinamično igro, ki trka na vrata olimpijskega sporeda.

Košarka

Preizkusi se v igri košarke z Markom Miličem. Izziv igrive košarke je namenjen tako dečkom kot deklicam, igra odraslih pa je prirejena potrebam in značilnostim otrok. Načelo igre je razmeroma preprosto: otroci naj igrajo košarko, ki ustreza stopnji njihovega telesnega in duševnega razvoja. Igro odraslih jim zato prilagodimo. Namen igrive košarke je torej, da otroci različnih stopenj znanja in sposobnosti uživajo in se zabavajo. Tako bodo lahko pozitivne izkušnje nadgradili tudi v “veliki” košarki.

Odbojka

Igralke Calcita Ljubljane bodo otrokom, ki jih bo odbojka pritegnila, nalagale različne odbojkarske naloge, ki jih bodo lahko izvajali tako najmlajši kot tudi nekoliko starejši otroci. Gre za zabavne vaje, ki temeljijo na odbojkarskih prvinah, zgornjemu in spodnjemu odboju ter servisu, in pri katerih otroci lahko pokažejo svojo spretnost in iznajdljivost. Odbojko lahko igramo kjerkoli, v dvoranah, na plažah, travnikih in celo na snegu, igrajo pa jo lahko tako dekleta kot fantje in celo mešane ekipe. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da gre za preprosto igro, odbojkarske žoge ni tako lahko obdržati v zraku. A tebi bo morda uspelo.

Preiskusi se v odbojkarskem izzivu in desetkrat zaporedoma, z zgornjim odbojem, s spodnjim odbojem ali mešano, odbij odbojkarsko žogo. Pri izzivu ti bodo pomagale slovenske prvakinje v odbojki, igralke Calcita Ljubljane.

Tenis

Teniška zveza Slovenije te vabi, da se preizkusiš v izzivu na mini tenis igrišču. Trenerji ti bodo pomagali spoznati osnovna pravila tenisa ter osvojiti prve teniške korake in udarce. Pridružili se nam bodo številni teniški klubi iz cele Slovenije, pričakujemo pa tudi nekatere najboljše slovenske teniške tekmovalce.

Nogomet

Preizkusi kako spreten si z nogometno žogo in zadeni pravi nogometni zadetek. Otrok steče preko koordinacijske lestve, iz klobučka prevzame žogo, jo vodi okoli visokih podstavkov in se ustavi pri dveh klobučkih od koder poizkuša zadeti nogometna vrata tako, da ne podre treh visokih podstavkov. Za mlajše predstavnike je dovolj, da žoga konča v mreži tudi v primeru, da je vmes zadel in podrl visoke podstavke.

Ples

Plesni nastopi plesnih parov, solistov in malih skupin te bodo z zanimivimi zgodbami in plesnimi kombinacijami prepričali zakaj sodimo v sam svetovni plesni vrh. V izzivu Plesne zveze Slovenije se nauči nekaj plesnih korakov in kombinacij, energični učitelji pa te bodo navdušili s tem lepim, a hkrati zahtevnim dvoranskim športom.

Kajak

Na Kongresnem trgu bomo predstavili kajake, ki so prilagojeni za otroke. Potrebno bo sesti v čoln in zaveslati. Naučili se bomo kako se pravilno vesla.

Jadranje

V izzivu jadralne zveze se na simulatorju pomeri v ravnanju jadrnice in se nauči zavezati kakšnega od mornarskih vozlov. Ravnanje jadrnice je pri jadranju izredno pomembno, predvsem v močnejših vetrovih, za ravnanje jadrnice pa so najbolj pomembne mišice nog in stabilizatorji trupa. Koliko časa lahko zdržiš pri ravnanju jadrnice?

Triatlon

Triatlonski poligon – simulacija triatlona
Pred izvedbo bomo vadečim na kratko pojasnili osnovna in najbolj pomembna pravila (čelada, odmetavanje opreme…), ki se jih morajo tekom izvedbe poligona držati in, ki veljajo na triatlonskih tekmovanjih. Preiskusi se v vseh treh športnih panogah, ki jih združuje triatlon: plavanje, kolesarjenje in tek.

Fitnes

Predstavljamo se z aktualnimi fitnes vadbami, ki jih prikazujejo naše članice. Vadbe bodo zasnovane tako, da jih bodo lahko preizkusili prav vsi, ter se tako zagotovo navdušili nad katero izmed njih. Udeleženci Olimpijskega festivala bodo tako spoznali: Urbhanize, spinning, trx, street workout, ter mnogo drugih aktualnih vadb.

Karate

Treniranje karateja v odraščajočem obdobju razvija sposobnost orientacije v prostoru, občutek ravnotežja, moč telesa, bistrost duha, koncentracijo in preciznost. Zahvaljujoč vestnemu treniranju se razvijejo pomembne karakteristike osebnosti kot so odločnost, marljivost in samokontrola. Na Olimpijskem festival bodo karate na zanimiv in pravilen način predstavili najboljši slovenski tekmovalci iz mladinskih vrst.

Lokostrelstvo

Seznani se z osnovami streljanja z lokom v dve postavljeni tarči na krajši razdalji (3-5 m) ter si oglej krajše filme z lokostrelsko vsebino. V igri Balonopok se pomeri v dvoboju “kdo prej zadane balon različnih velikosti” z najboljšimi slovenskimi lokostrelci.

Veslanje

Izziv veslanja na simulatorju primeren za vsakogar, saj zahteva le osnovne motorične sposobnosti. Vsebina programa pozitivno vpliva na socializacijo, krepitev ekipnega duha in sodelovanje, kar je zelo pomembno v veslaškem čolnu, ko se mora uskladiti več posameznikov. V izzivu štirje posamezniki tvorijo četverec, vsak odvesla svojo razdaljo, šteje pa skupni dosežek. Družili se bomo z nekdanjimi veslači, dobitniki medalj na SP in OI.

Judo

Judo kluba Polyteam iz Črnuč, ki izvaja vadbe tudi v OŠ Franc Rozman Stane v Šentvidu in Sokol Ljubljana iz Zelene jame, na Kongresnem trgu zastopata Judo zvezo Slovenije. V izzivu za otroke in njihove starše seznanjata z olimpijsko borilno veščino, ki na igriv, zabaven in zanimiv način prikazujejo načela in osnove juda. V športnem izzivu se preizkusi z vrhunskim judoistom ali judoistko. Pri izzivu se judoist postavi v položaj “želva”, obiskovalci pa ga poskušajo obrniti ali prevrniti. Potrebno je nekaj spretnosti, znanja in iznajdljivost udeležencev.

Kolesarstvo

V kolesarskem izzivu se bodo otroci lahko pomerili na spretnostnem poligonu, kjer bodo morali premagovati najrazličnejše ovire, v drugem izzivu pa se bodo lahko pomerili na specialki, ki je vpeta v kolesarski trenažer in nam omogoča kolesarjenje na mestu. Tu bodo sodelovali tudi mladi kolesarji Kolesarskega društva Rog, s katerimi se bodo lahko pomerili v izzivu.

Hokej na travi

Pod nadzorom slovenskih reprezentantov in reprezentantk bomo otroke seznanili z osnovami hokejske igre. Vodili bomo žogico med stožci in zadevali mini gol, si podajali žogico v družbi akivnih igralcev, pa tudi kakšna nagrada v obliki obeskov se najde.

Avto-moto šport

Otrokom bodo športniki predstavili 2-3 športne panoge (motorkos, karting …) skupaj z vozili in opremo. Športni izziv bo izbira ustrezne opreme za posamezno panogo in njena razporeditev k vozilom.

Deskanje na snegu

Snowboard Team Slovenija (Odbor za deskanje na snegu) deluje pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Na Kongresnem trgu Snowboard Team Slovenia predstavlja Burton Riglet park, poseben poligon za otroke od 2 do 6 leta starosti. Poligon je namenjen predstavitvi deskanja kot športa, v športnem izzivu pa se lahko naučiš tudi prvih korakov na deski, ter dobiš vse informacije v zvezi z možnostmi obiskovanja šole deskanja na snegu v tvoji bližini ali o poteku treningov tekmovalnih vrst.

Baseball

Glavni elementi baseballa in softballa so vrži, odbij, teči, ujemi, oprema pa obsega rokavico, žogico in kij. V današnjem izzivu se lahko preizkusite v odbijanju, ki je ključno za pridobivanje točk v obeh športih.


Športni izzivi 2017 (brošura)


Športni izzivi 2016 (brošura)Športni izzivi 2015 (brošura)