Športni izzivi

Alpsko smučanje – veleslalom

Tina Maza je v veleslalomu na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila zlato olimpijsko kolajno. Preiskusi se v tej tehnični disciplini alpkega smučanja tudi ti.

Alpsko smučanje – smuk

Si želite za trenutek postati Ilka Štuhec? Tako hitro kot najhitrejša smukačica na svetu zagotovo ne bo šlo, lahko pa boste izmerili svojo največjo hitrost na krajšem poligonu smuka. Morda pa boste ravno vi najhitrejši smučar Olimpijskega festivala v Kranjski Gori?

Atlantis vodno mesto

V antiki je bilo znanje plavanja kulturna vrednota, saj so stari Grki menili, da mora človek znati brati, pisati in plavati. Znanje plavanja je pomembno predvsem zaradi varnega gibanja v vodi, včasih pa lahko pomagamo tudi drugim. Izberi si eno od tehnik plavanja in jo intenzivno prikazuj 10 sekund. Nato poberi reševalni obroč in zadeni stožec ter ga previdno privleci k sebi in tako opravi izziv.

Baseball in softball

Glavni elementi baseballa in softballa so vrži, odbij, teči, ujemi, oprema pa obsega rokavico, žogico in kij. V današnjem izzivu se lahko preizkusite v odbijanju, ki je ključno za pridobivanje točk v obeh športih.

Biatlon

S pomočjo simulacije računalniškega sistema streljaj z lasersko puško. Da bo roka manj mirna, pred streljanjem naredi deset počepov. Na strelišču boš vsaj malo zadihan, tako kot so biatlonci po smučarskem teku. V simulaciji biatlona poizkusi premagati vrhunske športnike, ki streljajo z dodatnimi obremenitvami.

Bob

Ko drvi bob po ledeni stezi, so refleksi vse. Športniki se zanašajo na pravilne reakcije v stotinkah sekunde, da kar najbolje izpeljejo ostre zavoje, medtem ko nanje pritiskajo velike sile. Majhni popravki med vožnjo odločajo o delčkih sekunde, ki pa pomenijo ogromno na cilju. Najhitrejša izmerjena hitrost 143 km/h pove, zakaj se vožnja z bobom imenuje FORMULA ENA NA LEDU.

Curling

Curling se sicer igra na ledu, tokrat pa lahko svojo natančnost preizkusiš na posebni zunanji stezi. S pomočjo reprezentantov se nauči pravilnega podajanja curling kamnov, pometanja in seveda pravil te taktične igre, ki se imenuje tudi šah na ledu. Tekom izziva boš ugotovil/a, da za curling niso potrebni le dobro ravnotežje, natančnost in moč pri pometanju, temveč tudi koncentracija, vzdržljivost (tekme trajajo tudi 3 ure) in športni duh, ki se imenuje “curling spirit”.

Deskanje na snegu

Želiš postati Žan Košir? Morda Tim Mastnak? Glorija Kotnik? Ali je tvoj vzornik kateri drug športnik, ki se poteguje za kolajne v deskanju na snegu?
Na Olimpijskem festivalu se lahko tudi ti naučiš prvih korakov na deski, ter dobiš vse informacije v zvezi z možnostmi obiskovanja šole deskanja na snegu v tvoji bližini ali o poteku treningov tekmovalnih vrst.

Doping – ne hvala

Prav je, da si vsak športnik želi biti najboljši, a do zmage mora priti na pošten način in ne z goljufanjem. Med kršenje športnih pravil sodi tudi uporaba dopinga, torej uporaba snovi in postopkov, ki so v športu prepovedani.
Obišči SLOADO stojnico, pridobi novo znanje in reši 3 preproste naloge.

Drsanje

Na Olimpijskem festivalu se boš lahko poiskusil tudi v drsanju na ledu. Ne skrbi, za drsalke bodo poskrbeli organizatorji. Lahko se malo zadrsaš, tisti bolj spretni pa se preiskusite celo v lastovki ali celo pirueti. Te že kaj srbijo pete?

Frizbi izziv

Igro metanja in podajanja frizbija poznamo že od malih nog. Z njim se lahko igramo kjerkoli in kadarkoli. In ravno izziv, ki smo ga pripravili za vas je malce nevsakdanji a zato toliko bolj zanimiv in resnično izzivalen. Z odmerjene razdalje s petimi poizkusi poizkušaj zadeti eno izmed treh pokončnih palic. Zadetek se prizna ko frizbi »pade« na palico. Si upaš?

Golf na snegu

Pod nadzorom učiteljev golfa preizkusi osnovne elemente golfa in se pomeri v udarjanju posebne golf žogice z razdalje petih metrov v postavljeno tarčo s krogi. Cilj izziva je zadeti sredino tarče ter doseči čim več točk. Za najmlajše obiskovalce je na voljo tudi posebna, otroška golf oprema.

Hokej na snegu, spretnostni poligon in strel na gol

Umetnost igranja hokeja se začne najprej z učenjem drsanja in nato tehnike uporabe hokejske palice. Hokej v Sloveniji je izjemno popularen in tudi rezultatsko izjemno uspešen, saj je slovenska reprezentanca udeleženka olimpijskih iger. Hokej se lahko igra na ledu, asfaltu, travi ali celo na snegu.
Na izzivu se preizkusi v igri na snegu, spretnostnem poligonu in strelu na gol. Sneg naj ne bo oteževalna okoliščina temveč dobrodošla zabavna popestritev.

Kolesarjenje po snegu

Te zanima kako spreten si lahko po snegu s kolesom? Poznaš kolesa z debelimi gumami? Pridi in dobil boš odgovore na to »Kako pravilno zaviram?« »Kje in kako lahko skačem s kolesom?« »Kaj lahko in česa ne smem početi na kolesu?« Koncept mobilne kolesarske šole je namenjen promociji varne vožnje s kolesi ter športnega, zdravega in zabavnega preživljanja prostega časa na kolesu.

Lokostrelstvo

Seznani se z osnovami streljanja z lokom v tarčo na krajši razdalji. V športnem izzivu se preizkusi z ostalimi udeleženci in trikrat zaporedoma čim bolje zadeni v barvito lokostrelsko tarčo.

Met vorteksa

Met kopja je bila ena izmed prvih športnih disciplin antičnih olimpijskih iger. Še dandanes je met kopja ena od disciplin atletike. Met vorteksa simbolizira met kopja pri tem pa za izziv ni postavljena dosežena razdalja temveč preciznost v metu. S 3 poizkusi je potrebno na izmerjeni razdalji zadeti na tleh postavljene olimpijske kroge.

MIGI MIGI izziv

Miganje je ena od osnovnih vrednot, ki jih človek osvoji že od samega rojstva. Migamo lahko sami ali v družbi. Izziv, ki smo ga pripravili je dvoplasten. Hoja na smučkah ali v parih ali po pet skupaj. Si sposoben migati z nekom kot eden, si sposoben migati še s štirimi osebami kot eden? Preizkusi svojo koordinacijo in sposobnost prilagajanja skupini ali drugi osebi.

Nogomet na snegu, spretnostni poligon in strel na gol

Preizkusi se kako spreten si z nogometno žogo in zadeni pravi nogometni zadetek. Preko ovir na poligonu vodi žogo do gola. In kot tretji izziv v nogometu se preizkusi v igri nogometa na snegu.

Odbojka na snegu

Si se že preiskusil v odbojki na snegu? Na Olimpijskem festivalu imaš priložnost, da na posebnem sneženem igrišču poskusiš različne odbojkarske naloge, primerne za najmlajše in nekoliko starejše otroke. Gre za zabavne vaje, ki temeljijo na odbojkarskih prvinah, zgornjemu in spodnjemu odboju ter servisu, in pri katerih otroci lahko pokažejo svojo spretnost in iznajdljivost. Odbojko lahko igramo kjerkoli, v dvoranah, na plažah, travnikih in celo na snegu, igrajo pa jo lahko tako dekleta kot fantje in celo mešane ekipe. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da gre za preprosto igro, odbojkarske žoge ni tako lahko obdržati v zraku. A tebi bo morda uspelo.

Ravnotežje na deskah

Športna psihologija je močno orodje športnikov in ekip pri pravilni in optimalni pripravi na tekmovanja. Obvladovanje napetosti, zagotavljanje visoke motivacije in samozavesti, nadzirati koncentracijo so le delček spretnosti, ki jih obvladajo dobri športniki. Ste tudi vi iz pravega testa?
Športni psihologi so za vas pripravili dva izziva:
1. »hitri prstki« – preveri svoj reakcijski čas in poglej kam si se uvrstil /a na lestvici
2. »umiri se« – najprej preveri, kako dolgo lahko držiš ravnotežje na ravnotežni deski, potem pa se nauči preproste tehnike sproščanja in ponovi izziv še enkrat

Sankanje

V vsakem izmed predstavljenih izzivov v Kranjski Gori sodeluje aktiven tekmovalec sankaške zveze. Si upaš usesti na sani z olimpijcem?

SKB izziv S Papijem

Na športnem izzivu ste dobrodošli vsi – tekači začetniki kot tisti že bolj izkušeni. Izkoristite pozitivne učinke te visoko intenzivne vadbe in poskrbite za odlično telesno pripravljenost ter dobro počutje. Ne le, da vam bodo po teku na smučeh hvaležne vse mišice telesa, temveč boste zaradi gibanja v prečudoviti naravi polni sveže energije in moči.

Skeleton

Skeleton se je kljub svoji atraktivnosti na olimpijskih igrah do sedaj pojavil šele štirikrat; olimpijski status si je pridobil leta 1928 in 1948, naslednjič pa se je kot olimpijska disciplina pojavil šele 2002 v Salt Lake City-u. Športnik se spusti po ledeni stezi na nizkih, aerodinamičnih saneh z dvema dolgima jeklenima drsalkama – skeletonu. Bi si upal?

Smučarski skoki

Si od nekdaj želel poleteti kot slovenski orli. Kar nekaj trdega treninga je potrebnega, da se poiskusiš v smučarskih poletih. Na Olimpijskem festivalu pa ti je na voljo manjša skakalnica. Pridi in izmeri svojo skakalno tehniko.

Smukaška preža

Ilka Štuhec, Boštjan Kline, Klemen Kosi in ostali slovenski smučarji in smučarke uživajo v hitrih disciplinah kot so smuk in superveleslalom. Pa res uživajo? Pričarati delček vzdušja in občutka kaj doživljajo tekmovalci v hitrih disciplinah je del tudi našega izziva. V smukaški preži je potrebno držati položaj telesa do maksimalno dveh minut kolikor v povprečju traja nastop. Se sliši enostavno? Preizkusi svojo vzdržljivost …..

Spretnostni izziv

Avto moto zveza Slovenije skrbi za varnost na cestišču. Otroci bodo izziv opravili s posebnimi simulacijskimi očali, ki ponazarjajo nevarnost vožnje pod vplivom alkohola.

Spretnostni poligon

Zavod za šport RS Planica je za otroke širom Slovenije pripravil zanimive gibalne programe tako za najmlajše v vrtcih kot tiste na začetku osnovne šole do tistih v drugem triletju osnovnih šol. Te programe poznamo pod imeni Mali sonček, Zlati sonček in Krpan.
Na spretnostnem poligonu smo za vas pripravili poseben izziv, pri katerem je potrebno žogico na loparju prenesti od štarta do cilja pri čemer naj bi žogica na tla padla čimmanjkrat. Na poti vas bodo čakale zanimive ovire in težave kot v pravi pustolovščini. Pokažite svojo spretnost in zvitost pri premagovanju izziva.

Tek na smučeh

Na športnem izzivu »tek na smučeh« ste dobrodošli vsi – tekači začetniki kot tisti že bolj izkušeni. Izkoristite pozitivne učinke te visoko intenzivne vadbe in poskrbite za odlično telesno pripravljenost ter dobro počutje. Ne le, da vam bodo po teku na smučeh hvaležne vse mišice telesa, temveč boste zaradi gibanja v prečudoviti naravi polni sveže energije in moči.