Športni izzivi

Atletika

Izziv otroške atletike je prilagojen razvojni stopnji otrok in primeren za vsakega otroka. Skozi vadbo teka, metov in skokov razvijamo osnovne gibalne spretnosti. Vsebina programa pozitivno vpliva na socializacijo, krepitev ekipnega duha, sodelovanja in sprejemanja drugačnosti. Prikazan izziv je ekipno sodelovanje, kjer dosežek vsakega člana šteje h končnemu rezultatu ekipe.

Gimnastika

V izzivu Gimnastične zveze Slovenije lahko izvajaš osnovne skoke z male prožne ponjave in spoznavaš osnove talne akrobatike, kjer se boš seznanil/a z osnovnimi telesnimi položaji ter obvladovanjem telesa tako v zraku kot na tleh.

Badminton

Poskusi igrati badminton. Izkušeni vaditelji in trenerji badmintona ti bodo pokazali osnovne tehnične elemente tega športa. Pomeriš pa se lahko v ciljanju tarče, kjer z razdalje 2 metrov poskušaš zadeti luknje v tarči, ki štejejo različno število točk. S petimi poskusi ciljanja je izziv doseči čim večji seštevek točk. Za najmlajše obiskovalce bodo na razpolago tudi prilagojeni krajši loparji.

Bob in skeleton

Izziv je, da udeleženci preko igre z eno od izbranih motoričnih vaj, pravilno razvrstitvijo opreme (BOB, SKELETON) in po želji (oziroma dogovoru) pravilno obvezno namestitev čelade na glavo (varnost na prvem mestu), kateri sledi nekaj metrska vožnja s skeletonom na koleščkih preizkusijo nekaj prvin potrebnih za tekmovanje v BOBU in SKELETONU.

Curling

Curling se sicer igra na ledu, tokrat pa lahko svojo natančnost preizkusiš na posebni zunanji stezi. S pomočjo reprezentantov se nauči pravilnega podajanja curling kamnov, pometanja in seveda pravil te taktične igre, ki se imenuje tudi šah na ledu. Tekom izziva boš ugotovil/a, da za curling niso potrebni le dobro ravnotežje, natančnost in moč pri pometanju, temveč tudi koncentracija, vzdržljivost (tekme trajajo tudi 3 ure) in športni duh, ki se imenuje “curling spirit”.

Športno plezanje

Na plezalnem stolpu vstopi v vabljivi svet oprimkov in okusi športno plezanje. Z gibanjem v navpičnici razvijaš občutek za ravnotežje in koordinacijo telesa, krepiš spomin ter izboljšuješ vzdržljivost, gibljivost, telesno moč in koncentracijo. Trenerji športnega plezanja skrbijo za ustrezno opremo in varovanje. Obeta se igrivo, zabavno in varno doživetje, po katerem boš želel še, saj je ljubezen do plezanja kot zvestega življenjskega družabnika zelo nalezljiva. Si drzneš preplezati športnoplezalno smer kot člani mladinske reprezentance Slovenije v športnem plezanju?

Cheerleading

Cheerleading boste najlažje prepoznali po atraktivnih dvigih, metih in piramidah ter najbolj značilnem spodbujanju publike s tablami in megafoni, cheer ples pa sigurno poznate po njegovi posebnosti – uporabi cofov in po izvajanju atraktivnih elementov. Na stojnici Cheerleading zveze Slovenije se boste letos lahko preizkusili v cheerleadingu, kjer boste lahko poskusili izvesti dvig v vlogi baze ali letalke.

Olimpijsko dviganje uteži

Nauči se tehnike dviganja uteži ter se pomeri v izzivu. Vsak, ki nad glavo dvigne 50 kilogramov, za darilo prejme majico. Na Kongresnem trgu so prisotni predstavniki različnih klubov, ki so na voljo za dajanje informacij obiskovalcem in zainteresiranim ter Nastasja Štesl (najboljša ženska tekmovalka v Sloveniji, udeleženka več Evropskih prvenstev, Sredozemskih iger 2018, Svetovnih prvenstev za študente in državna rekorderka).

Sankanje

V vsakem izmed predstavljenih izzivov na sodeluje aktiven tekmovalec sankaške zveze.

Streljanje

S pomočjo simulacije računalniškega sistema Scatt streljaj z zračno puško in pištolo. Pri simulaciji sta uporabljeni tekmovalna zračna puška in tekmovalna zračna pištola, kamor so nameščeni senzorji s katerimi meriš v tarčo na razdalji 5m. Oddaš lahko po več (praznih) strelov, vrednost vsakega sproženega strela pa preveriš na monitorju. V Scatt simulaciji streljanja poizkusi premagati naše vrhunske strelce, ki streljajo z dodatnimi obremenitvami.

Šah

Preizkusite se v simultanki, tj. igri šahista, ki igra proti več nasprotnikom hkrati. Ali ga lahko premagate? Igrali boste lahko tudi na velikem vrtnem šahu ob sodelovanju šahistov – tekmovalcev.

Rokomet

Maskoti RZS ROKO in META te vabita da osvojiš izziv! Igri mini rokometa z rokometašicami in rokometaši mlajših reprezentanc se pridruži tudi ti. Premagaj poligon in z rokometnim strelom zadeni cilj ter osvoji izziv.

Sabljanje

Udeleženci si bodo lahko ogledali kako poteka prava sabljaška borba in kakšno opremo uporabljajo sabljači. Nato pa se bodo tudi sami lahko preizkusili v sabljanju s plastično in penasto opremo.

Namizni tenis

Spoznajte osnovne prvine igranja namiznega tenisa in svojo igro preizkusite v dvobojih s profesionalnimi slovenskimi igralci. Pridružili se vam bodo tudi člani namiznoteniške reprezentance invalidov, s katerimi boste spoznali še specifke igre na invalidskih vozičkih.

Namizni tenis na invalidskem vozičku

Spoznajte osnovne prvine igranja paranamiznega tenisa in svojo igro preizkusite v dvobojih s profesionalnimi slovenskimi igralci. Pridružili se vam bodo športniki invalidi, s katerimi boste spoznali še specifike igre na invalidskih vozičkih.

Golf

Pod nadzorom učiteljev golfa preizkusi osnovne elemente golfa in se pomeri v udarjanju posebne golf žogice z razdalje petih metrov v postavljeno tarčo s krogi. Cilj izziva je zadeti sredino tarče ter doseči čim več točk. Za najmlajše obiskovalce je na voljo tudi posebna, otroška golf oprema.

Squash

Primi lopar in se preizkusi v najbolj zdravem športu po raziskavi revije Forbes. Na posebnem napihljivem igrišču boste spoznali atraktivno in dinamično igro, ki trka na vrata olimpijskega sporeda.

Košarka

Izziv igrive košarke je namenjen tako dečkom kot deklicam, igra odraslih pa je prirejena potrebam in značilnostim otrok. Načelo igre je razmeroma preprosto: otroci naj igrajo košarko, ki ustreza stopnji njihovega telesnega in duševnega razvoja. Igro odraslih jim zato prilagodimo. Namen igrive košarke je torej, da otroci različnih stopenj znanja in sposobnosti uživajo in se zabavajo. Tako bodo lahko pozitivne izkušnje nadgradili tudi v “veliki” košarki.

Odbojka

Zabavne vaje, ki temeljijo na odbojkarskih prvinah, zgornjemu in spodnjemu odboju ter servisu, in pri katerih otroci lahko pokažejo svojo spretnost in iznajdljivost. Odbojko lahko igramo kjerkoli, v dvoranah, na plažah, travnikih in celo na snegu, igrajo pa jo lahko tako dekleta kot fantje in celo mešane ekipe. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da gre za preprosto igro, odbojkarske žoge ni tako lahko obdržati v zraku. A tebi bo morda uspelo. Preizkusi se v odbojkarskem izzivu in desetkrat zaporedoma, z zgornjim odbojem, s spodnjim odbojem ali mešano, odbij odbojkarsko žogo.

Tenis

Teniška zveza Slovenije te vabi, da se preizkusiš v izzivu na mini tenis igrišču. Trenerji ti bodo pomagali spoznati osnovna pravila tenisa ter osvojiti prve teniške korake in udarce. Pridružili se nam bodo številni teniški klubi iz cele Slovenije, pričakujemo pa tudi nekatere najboljše slovenske teniške tekmovalce.

Nogomet

Preizkusi kako spreten si z nogometno žogo in zadeni pravi nogometni zadetek. Otrok steče preko koordinacijske lestve, iz klobučka prevzame žogo, jo vodi okoli visokih podstavkov in se ustavi pri dveh klobučkih od koder poizkuša zadeti nogometna vrata. Prvi nogometna gol naj bo vaba za nove športne dogodivščine doma, na šolskem igrišču ali v nogometnem klubu.

Rokoborba

V rokoborskem izzivu te čaka prikaz treninga rokoborbe, specifičnih rokoborskih vaj za krepitev vratnih mišic in vseh atraktivnih rokoborskih tehnik. Pomeri se v izzivu z najboljšim slovenskim rokoborcem, Juretom Kuharjem. Praktična nagrada čaka tistega, ki uspe Jureta podreti na tla.

Ples

Plesni nastopi plesnih parov, solistov in malih skupin te bodo z zanimivimi zgodbami in plesnimi kombinacijami prepričali zakaj sodimo v sam svetovni plesni vrh. V izzivu Plesne zveze Slovenije se nauči nekaj plesnih korakov in kombinacij, energični učitelji pa te bodo navdušili s tem lepim, a hkrati zahtevnim dvoranskim športom.

Kajak

Na Kongresnem trgu bomo predstavili kajake, ki so prilagojeni za otroke. Potrebno bo sesti v čoln in zaveslati. Naučili se bomo kako se pravilno vesla.

Jadranje

V izzivu jadralne zveze se na simulatorju pomeri v ravnanju jadrnice in se nauči zavezati kakšnega od mornarskih vozlov. Ravnanje jadrnice je pri jadranju izredno pomembno, predvsem v močnejših vetrovih, za ravnanje jadrnice pa so najbolj pomembne mišice nog in stabilizatorji trupa. Koliko časa lahko zdržiš pri ravnanju jadrnice?

Triatlon

Pred izvedbo bomo vadečim na kratko pojasnili osnovna in najbolj pomembna pravila (čelada, odmetavanje opreme…), ki se jih morajo tekom izvedbe poligona držati in, ki veljajo na triatlonskih tekmovanjih. Preiskusi se v vseh treh športnih panogah, ki jih združuje triatlon: plavanje, kolesarjenje in tek.

Fitnes

Predstavljamo se z aktualnimi fitnes vadbami, ki jih prikazujejo naše članice. Vadbe bodo zasnovane tako, da jih bodo lahko preizkusili prav vsi, ter se tako zagotovo navdušili nad katero izmed njih. Udeleženci Olimpijskega festivala bodo tako spoznali urbhanize, spinning, trx, street workout ter mnogo drugih aktualnih vadb.

Karate

Treniranje karateja v odraščajočem obdobju razvija sposobnost orientacije v prostoru, občutek ravnotežja, moč telesa, bistrost duha, koncentracijo in preciznost. Zahvaljujoč vestnemu treniranju se razvijejo pomembne karakteristike osebnosti kot so odločnost, marljivost in samokontrola. Na Olimpijskem festival bodo karate na zanimiv in pravilen način predstavili najboljši slovenski tekmovalci iz mladinskih vrst.

Lokostrelstvo

Seznani se z osnovami streljanja z lokom v tarčo na krajši razdalji (3-5 m) ter si oglej krajše filme z lokostrelsko vsebino. V športnem izzivu se preizkusi z najboljšimi slovenskimi lokostrelci in trikrat zaporedoma čim bolje zadeni v barvito lokostrelsko tarčo.

Namizni nogomet

Namizni nogomet združuje tehniko z močjo uma in telesa, hitrost z natančnostjo in mirnost z osredotočenostjo. Namiznonogometni izziv te bo popeljal v svet hitrih strelov in podaj, ki jih v igri uporabljajo najboljši svetovni igralci. Bi se rad pomeril s slovenskimi reprezentanti in reprezentantkami v namiznem nogometu? Pridi in jim poskusi zabiti gol ali obraniti strel.

Drsanje

Preizkusi se v izvajanju piruet, ki predstavljajo enega glavnih elementov umetnostnega drsanja. Za konec te naučimo še elegantnega poklona, s katerim umetnostni drsalci zaključijo vse svoje programske točke na ledu.

Veslanje

Izziv veslanja na simulatorju primeren za vsakogar, saj zahteva le osnovne motorične sposobnosti. Vsebina programa pozitivno vpliva na socializacijo, krepitev ekipnega duha in sodelovanje, kar je zelo pomembno v veslaškem čolnu, ko se mora uskladiti več posameznikov. V izzivu štirje posamezniki tvorijo četverec, vsak odvesla svojo razdaljo, šteje pa skupni dosežek.

Judo

Judo kluba Polyteam iz Črnuč, ki izvaja vadbe tudi v OŠ Franc Rozman Stane v Šentvidu, in Sokol Ljubljana iz Zelene jame na Kongresnem trgu zastopata Judo zvezo Slovenije. Prav tako se nam bo pridružil še Judo klub Olimpija, ki izvaja vadbo v Hali Tivoli. V izzivu za otroke in njihove starše seznanjata z olimpijsko borilno veščino – judo. Strokovni sodelavci Judo klubov Polyteam in Sokol Ljubljana na igriv, zabaven in zanimiv način prikazujejo načela in osnove juda, kako potekajo treningi juda in kot zanimivost tudi kakšno izmed borb. V športnem izzivu se preizkusi z vrhunskim judoistom ali judoistko. Pri izzivu se judoist postavi v položaj “želva”, obiskovalci pa ga poskušajo obrniti ali prevrniti. Potrebno je nekaj spretnosti, znanja in iznajdljivost udeležencev.

Kolesarstvo

Družabno dogajanje sestavljajo različni animacijski programi, atraktivno tekmovanje za najboljše kolesarje ter testiranja koles in kolesarske opreme. Koncept mobilne kolesarske šole je namenjen promociji varne vožnje s kolesi, ter športnega, zdravega in zabavnega načina preživljanja prostega časa na kolesarskem poligonu. Kolesarski poligon je sestavljen iz grbin in zavojev, ki omogoča kolesarjem vožnjo brez ali z zelo malo uporabe pritiskanja na pedala. Za to je potrebno osvojiti ustrezno tehniko vožnje s kolesom, ki pa ni zahtevna. Zadeva postane zanimivejša, ko sta na progi dva ali trije kolesarji, ki tekmujejo v vožnji na čas ali na dohitevanje.

Hokej na travi

Pod nadzorom slovenskih reprezentantov in reprezentantk bomo otroke seznanili z osnovami hokejske igre. Vodili bomo žogico med stožci in zadevali mini gol, si podajali žogico v družbi akivnih igralcev, pa tudi kakšna nagrada v obliki obeskov se najde.

Avto-moto šport

Otrokom bodo športniki predstavili 2-3 športne panoge (motorkos, karting …) skupaj z vozili in opremo. Športni izziv bo izbira ustrezne opreme za posamezno panogo in njena razporeditev k vozilom.

Alpsko smučanje

Osnove alpskega smučanja tudi na suhem! Prikaz rolanja otrok in mladine z uporabo sodobnih didaktičnih pripomočkov (poligoni, talne oznake, ostali rekviziti). Vadba v manjših homogenih skupinah, prilagojena glede na starost in predznanje otrok in mladine, kar omogoča najhitrejše napredovanje. Namen prikaza: Učenje osnov in zahtevnejših prvin rolanja, razvoj ravnotežja, prilagajanje na hitrost, seznanjanje s pravilno uporabo zaščitne opreme, seznanjanje z varnim načinom rolanja skozi postavitev, postaviti temelje za lažji prehod na smuči v prihajajoči zimi.

Biatlon

Streljanje z zračno puško. Otroci se lahko na varen način soočijo z izzivom biatlonskega streljanja. Spoznali bodo, da je za uspešno pokrito tarčo potrebne veliko zbranosti, koncentracije in seveda natančnosti. Tako bo zadovoljstvo, ko se črna pika spremeni v belo toliko večje.

Smučarski skoki

Mini Planica otrokom nudi inovativen način spoznavanja smučarskih skokov. Poleg spodbujanja gibanja, gre za vrednote premagovanja strahu, vztrajanja pri reševanju problemov, grajenja lastne samopodobe in spoznavanja, kako se začne pot do velike Planice ter – kot nam dnevno dokazujejo naši odlični smučarski skakalci in letalci – do odličnosti.

Deskanje na snegu

Snowboard Team Slovenija (Odbor za deskanje na snegu) deluje pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Na Kongresnem trgu Snowboard Team Slovenia predstavlja Burton Riglet park, poseben poligon za otroke od 2 do 6 leta starosti. Poligon je namenjen predstavitvi deskanja kot športa, v športnem izzivu pa se lahko naučiš tudi prvih korakov na deski, ter dobiš vse informacije v zvezi z možnostmi obiskovanja šole deskanja na snegu v tvoji bližini ali o poteku treningov tekmovalnih vrst.

Baseball

Glavni elementi baseballa in softballa so vrži, odbij, teči, ujemi, oprema pa obsega rokavico, žogico in kij. V današnjem izzivu se lahko preizkusite v odbijanju, ki je ključno za pridobivanje točk v obeh športih.


Športni izzivi 2017 (brošura)

Športni izzivi 2016 (brošura)


Športni izzivi 2015 (brošura)