Dobro je vedeti

Komu je Olimpijski festival namenjen?

Olimpijski festival je namenjen predvsem otrokom (in njihovim staršem) od 5 do 15. leta starosti. Seveda pa so oz. ste dobrodošli vsi, ki bi se radi zabavali in uživali v igri.

Kje in kdaj bo potekal letošnji Olimpijski festival?

Na Kongresnem trgu v Ljubljani (zemljevid lokacije tukaj), in sicer v petek in soboto (29. in 30. septembra 2017), med 9. in 18. uro.

Kako lahko pridem do Kongresnega trga, prizorišča Olimpijskega festivala?

Obstaja več možnosti. Lahko peš, s kolesom, mestnim avtobusom (postaja Drama, kjer vozi veliko mestnih avtobusov). Lahko pa tudi z avtomobilom, ki ga parkirate na okoliških parkirnih mestih. Najbližji možnosti sta garažna oz. parkirna hiša neposredno na Kongresnem trgu ali pa parkirišče Šumi v neposredni bližini (tukaj) ter makadamsko parkirišče pri Križankah (t.i. parkirišče NUK II), od koder se potem sprehodite do prizorišča (zemljevid poti najdete tukaj).

Katere športov bom na Olimpijskem festivalu lahko preizkusil?

Olimpijski festival bo na enem mestu ponujal skoraj 40 športnih izzivov, v katerih se boste lahko pomerili z vrhunskimi športniki. Med več kot 40 športi bo kar nekaj takšnih, ki so medijsko morda manj izpostavljeni, a zato nič manj zanimivi. Podroben seznam športov (športnih izzivov) najdeš tukaj.

Kaj je pravzaprav Športni izziv?

Športniki so najboljši ambasadorji svojih športnih panog, vzor premišljenosti, odločnosti, pokončnosti, iznajdljivosti, spretnosti, vztrajnosti, poštenega dvoboja in ne le telesne, temveč tudi miselne moči. Prav vsi obiskovalci jih bodo imeli možnost spoznati ter se z njimi pomeriti v športnih izzivih. Torej, športni izziv je merjenje s športniki – nekateri od njih so olimpijci! – v posameznih prvinah športa.

Ali za prisotnost na Olimpijskem festivalu dobim medaljo?

Dobra novica! Če boš opravil vsaj 20 športnih izzivov, prejmeš posebno olimpijsko medaljo!

Se je na Olimpijski festival potrebno prijaviti?

Ne, prijava ni potrebna, zgolj pridi na dogodek, udeležba je brezplačna.

Kaj moram storiti, ko pridem na Olimpijski festival?

Ko prideš na Kongresni trg, se oglasi pri velik tabli “začni tukaj” na sredini Parka zvezda. Tam prejmeš posebno knjižico, v kateri so predstavljeni vsi olimpijski izzivi. Za vsak opravljen izziv boš v knjižico prejel nalepko. Ko zbereš vsaj 20 nalepk, kar pomeni, da si preskusil vsaj 20 športnih izzivov, te na razstavnem prostoru OKS čaka posebna olimpijska medalja Foksi.

Kaj se zgodi v primeru slabega vremena?

V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen za en teden. O vsem skupaj boste seveda pravočasno obveščeni.

Kakšno opremo potrebujem za aktivno udejstvovanje na Olimpijskem festivalu?

Osnovno športno opremo (majico, kratke hlače, po potrebi tudi brisačo in majico za preobleči) ter primerno športno obutev, da boš lahko preizkusil čimveč športov.

Kako je s hrano in pijačo?

Za hrano in pijačo poskrbiš sam. Sicer pa, navezujoč se na (pre)hrano: pokazali bomo, kako si lahko pripravite zdrav in uravnotežen obrok – enostavno in zabavno.

Kaj se bo na Olimpijskem festivalu še dogajalo?

Spoznali bomo tudi osnove zdrave prehrane, prav tako pa bo dovolj časa tudi za risanje, barvanje ter ustvarjanje. Prav tako bo animacijska ekipa dajala ritem dogajanju, vsem obiskovalcem ponudila glasbeno popestritev, kratke in zabavne pogovore z znanimi športniki, zanimiv spremljevalni program in predstavitev olimpijskega protokola.

Nisem športni navdušenec, a bi vseeno prišel …

Športni program zagotovo ni edini razlog za obisk festivala, saj bo zraven še cel kup aktivnosti in zanimiv spremljevalni program, ki bo poskrbel, da tudi tistim, ki niste največji športni navdušenci, na Kongresnem trgu vsekakor ne bo dolgčas.